De eerste paar maanden van mijn nieuwe bestaan ga ik meewerken aan een project via Work Away. Op dit platform kan je deelnemen aan sociaal culturele projecten op vrijwillige basis, vaak in ruil voor kost en inwoning. Mijn reguliere baan is makkelijk te combineren.

Ik heb een project gevonden in Alveringem, een klein plaatsje in de Westhoek (B). Vlakbij Frankrijk, vlakbij de kust én vlakbij de abdij van Westvleteren. Cafe Bij de Witten (diverse jaargangen Orval in de kelder!) is op fietsafstand.

De Westhoek, het wilde westen van Vlaanderen. Ieper, Poperinge, Westvleteren, veel brouwerijen en de kust! Ik weet wel waar ik naar toe ga. 

Brouwerij Feys is een oud industrieel pand wat ooit dienst deed als één van de grootste Belgische bierbrouwerijen: Brouwerij-mouterij Feys-Callewaert (1865 – 1965). Nu is het een sociaal cultureel woongemeenschap waar mensen van over de hele wereld kort of lang verblijven en helpen het pand en de omgeving te onderhouden en te exploiteren. Het is vrijwilligerswerk maar wel tegen kost & inwoning. De camper krijgt ook zijn eigen plekje met stroom en water.  

Wat mijn taak daar gaat zijn weet ik nog niet. Van alles en nog wat. Event-management, website & socials, horeca en natuurlijk ook onderhoud van gebouw en tuin. Ik begrijp dat er zelfs weer bier gebrouwen wordt en ze op het moment druk zijn met het aanleggen van een plukbos. Genoeg te doen en te beleven!

Op 1 december begin ik voor ten eerste 2 maanden. Maar gezien het enorme potentieel, het gebied en de huidige activiteiten (feesten & partijen, kajak verhuur, kunstbeurs, etc etc) zou het best eens wat langer kunnen zijn. Ik heb er in ieder geval enorm veel zin in! 

Tip: Bekijk de foto’s op Facebook. Het is alsof je woont in een museum.

Oja: Een paar jaar geleden organiseerde ik voor Het is Koers! het bourgondisch fietsweekend op kampeerboerderij Maedelstede. We fietsten de toertocht 100 jaar Groote Oorlog (WO1), gingen bier halen bij Westvleteren en de Struise Brouwers en hadden een hoop lol. Voor de mensen die erbij waren, Brouwerij Feys ligt in die streek, op ongeveer ongeveer 10km van Maedelstede en Westvleteren.