“Weg gewerkt”, is dat een goede vertaling van work away in verleden tijd?

Ik zit nu een maand bij Brouwerij Feys in de Westhoek en het bevalt mij -meer dan- prima. De Westhoek is een hele rustige streek waar iets minder dan normaal al veels te gek is. Mijn leven nu is het tegenovergestelde. Ik werk gemiddeld 4 x 5 uur per week op dit project. Daarnaast probeer ik zoveel als nodig aandacht te besteden aan mijn reguliere baan bij D-Hosting.nl. In de weekenden was ik naar Nederland om deel te nemen aan het feestgedruis. December is daarmee geen maand om de balans op te maken, dat doe ik later.

Een enkeltje Nederland (of andersom) is ongeveer 3,5 uur rijden met de camper. Lijkt lang maar die tijd heb ik ook nodig om te schakelen tussen Yin (Nederland) en Yang (België). Een tijdreis tussen twee verschillende werelden, werelden met hun eigen snelheid en voors en tegens. Het rijden met de camper is overigens nog steeds heerlijk relaxed. Goede muziekinstallatie en een asbakje onder handbereik en de vrijheid te doen en laten wat ik zelf wil. Overigens heb ik meer dan eens passagiers die graag naar Brugge, Gent of Antwerpen willen en laatst eentje afgezet in Utrecht. 

Ongeveer 4 weken Feys betekend in mijn geval +/- 20 dagen op het kasteel. Ik heb in die 20 dagen fijne mensen ontmoet. De doorsnee vrijwilliger van Work Away is wereldwijs, houdt niet van gezeur en is bovenal aardig. De enige harde regel in het nomadenbestaan is dan ook “Be Nice”. Veel meer hoef je niet te doen want wie goed doet, wie goed ontmoet. Ik ben niet zo goed in namen dus ik houd een lijstje bij:

Peter BE, Jacky ISR, Sam UK, Maud CAN, Rhiannon WALES, Hannah IRE, Eca Su TAIWAN, Jonne NL, Fernando Sr ARG, Fernando Jr ARG, Manuel SPA, Christian DEN, Savas (AUS), Joseph UK, Simone NL, Lauro ITA, Daniel ITA, Klaske NL, Brendon USA, Vidu Sri Lanka

Ik zou voor een ieder een profiel kunnen schetsen maar sommigen zijn nogal gesteld op hun privacy. Gemiddeld zijn we hier met 10 mensen. Ontbijten, werken en lunchen doen we samen. Nadien ben je vrij om te doen wat je wilt. De meesten hebben geen vervoer dus die komen niet ver, tenzij ik voor taxichaffeur speel. Dus ben ik al een paar keer met wat van die gasten rondgereden. Enige nadeel is dat mijn bierkoelkast leeg is na een uitje. Ze kunnen natuurlijk ook gebruik maken van het openbaar vervoer maar dat is op zijn minst gezegd summier hier in Beveren aan de IJzer. Je komt het dorp wel uit, maar terug?! Op wandelafstand is er ook genoeg te doen en te zien en op de brouwerij zijn er legio mogelijkheden om jezelf te vermaken (poolbiljart, tafeltennis, sauna, kajakken, filmzaal, klussen aan je eigen projecten) dus niemand verveeld zich. En als laatste optie heb je hier natuurlijk ook gewoon WiFi. We hebben 1 wedstrijd gekeken van het WK, voor de rest maalt niemand om beeld. Geluid des te meer, iedere avond gaat de telefoon met spotify rond zodat ieder een nummer in de queue kan zetten. 

Nu Jackie er even tussenuit is ben ik inmiddels degene hier met de meeste ervaring op het kasteel. Gezien ik ook nog een tijdje blijf en de meesten komen en gaan krijg je als vanzelf een leidende rol en als vraagbaak. Dat is erg leuk om te doen. Henrik (de eigenaar) zet de grote lijnen uit en ik zorg ervoor dat iedereen elke dag een taak toebedeeld krijgt die passend is. Dat varieert van koken en het huishouden tot aan specialistisch werk zoals lassen of houtbewerking. Zelf ben ik het manusje van alles en probeer ik taken op te nemen die wat langere tijd vergen. Overigens geef je hier geen taken maar vraag je waar de mensen zin in hebben. Vervolgens geef je wat beleefde opties in wat ze misschien als het uitkomt zouden kunnen doen 😀 Altijd vriendelijk, altijd rekening houdend met en als aan het einde van de dag iets heel anders is gedaan is dat ook prima. Vrijheid blijheid en “Be Nice”!

Afgelopen 2 weken was mijn schema ongeveer als volgt:

06:00 -> Brood afwerken voor ontbijt & vuur maken.
06:30 -> Werken voor D-Hosting
08:30 -> Ontbijt
09:00 -> Werken op de brouwerij
11:00 -> Koffiepauze
13:30 -> Lunch
14:30 -> Werken voor D-Hosting, Boodschappen, dutje, naar het strand e.d.
19:00 -> Diner
20:00 -> Brood voorbereiden voor ontbijt
20:30 -> Gezelligheid (naar de kroeg, aan het haardvuur, goede gesprekken)
00:00 -> Slapen

Vrijdag rond 12:00 inpakken en naar Nederland.
Zondag rond 18:00 inpakken en terug naar Belgie.

Anekdote: Deze week arriveerden Lauro en Daniel met Klaske. Lauro had een pizzeria in Italië en Daniel en Klaske werkten daar. Toen Daniel en Klaske daar vertrokken namen ze Lauro mee, want die zat er mentaal helemaal doorheen omwille van roerige tijden. Pizzeria op slot en op weg naar Alveringem. Hier kregen Lauro en Daniel algauw de rol van kok toebedeeld gezien hun ervaring en voorkeur en dat is een genot. Met de voorraden die er zijn, zetten zij de meest fantastische gerechten op tafel. Pasta Pesto (zonder pesto maar een alternatief met linzen en erwten), diverse pizza’s enzoverder. Bij mijn vertrek afgelopen vrijdag heb ik een kleine speech gehouden en Lauro een kerstcadeau gegeven wat zijn leven compleet zou maken. Bij het aanhoren van de speech kwamen de tranen in zijn ogen, zoveel passie heeft die man. Met trillende handen pakte hij het cadeau uit: Een deegroller van de brocante, diepvriespizza Hawaii en een extra blikje ananas voor de liefhebber. Je had zijn blik moeten zien 😉