October 10, 2011 at 7:56 pm
Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen. Hertog Jan Bockbier Donkerbruin bier. Licht zoetig aroma. Het bier smaakt ook iel zoetig, wat koolzuur en ergens rood fruit. In de afdronk een licht bittertje wat lang blijft hangen. Volgens het etiket moet ergens karamel te proeven zijn maar dat heb ik nog niet ontdekt. Helegaar geen vies bier maar het zal niet de geschiedenis ingaan als het lekkerste bokbier (volgens @eijkb) 2011. […]
October 9, 2011 at 3:59 pm
Over de afkomst van bokbier is veel geschreven. Een van de theorieën is dat het bo(c)kbier afstamt van Einbeck, een beroemde bierstad in het middeleeuwse Nedersaksen (bron: wikipedia en Pint). Een Duits bockbier mag dus niet ontbreken bij het degusteren van verschillende bokbieren. De Weihenstephaner Vitus staat hoog aangeschreven. Voor de duidelijkheid: weizen is het Duitse woord voor tarwe. Weihenstephaner Vitus (Weizen bock) Licht amberkleurig troebel bier met weinig schuim. De weeïge tarwe geur van een typische “weizen” is aanwezig. Het is qua kleur, geur en smaak een vreemde eend in het traditionele* bokbier gamma. Ik ben zelf niet zo […]
October 9, 2011 at 2:37 pm
Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen. Het is koers! En buiten is het vies weer. Eindelijk herfst. Niet omdat ik geen zon verdraag maar omdat bokbier nu eenmaal het beste genoten wordt met slagregen tegen de ramen en veel wind. In de opmaat naar de ronde van Lombardije (Il Lombardia) is het vandaag Parijs Tours. Naast bier degusteren, volgens vrienden een lege huls of smoes voor bier drinken, kijk ik […]
October 6, 2011 at 8:51 pm
Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen. Budels Herfstbock Donkerbruin bier met een rode gloed. Weinig schuim. Hoeveel ik ook ruik, ik kan weinig aroma ontdekken. Dat veranderd bij de eerste slok. Fijne dikte met een redelijk neutrale aanzet. Achterop de tong komt een bitter opzetten die blijft tot in de nasmaak. Ondertussen een vleugje karamel. Allemaal goede eigenschappen voor een bokbier maar ik mis een beetje samenhang. Er is te […]
October 4, 2011 at 12:00 am
Op de eerste maandag van oktober mogen de bokbieren weer in het schap. Bokbier is ruw beschouwd het enige Nederlandse seizoensbier. En dat voor een van origine Duits brouwsel! Hoe dan ook, bierminnend Nederland loopt tegen de herfst warm voor dit amberkleurige speciaalbier van rond de 6% ABV met een kenmerkende “zoethout” toets. Voorgaande kenmerken staan overigens niet vast. Als een brouwer “bokbier” op het etiket zet, mag dit verkocht worden als bokbier. Om in aanmerking te komen voor de verschillende bokbier verkiezingen is het wel zaak binnen de lijnen van het spel te blijven. Brouwers, cafés, belangenorganisaties, slijterijen en […]
October 3, 2011 at 1:19 pm
Tournée Generale is een Belgisch televisie programma. Jean Blaute en Ray Cokes rijden kris kras door België op zoek naar brouwerijen, hopkwekerijen en stadscafés in een zeer aimabel programma. Iets minder geslaagd was het nieuwtje dat sommige brouwerijen tegen een vergoeding een plaatsje kochten in een van de uitzendingen. Zogenaamde product placement (lees: sluikreclame). Een beetje Business Class maar dan met bier in plaats van vage investeringen. Desondanks blijft het een vriendelijke reeks over bier. (Update 4/10/2011: Derde reeks zonder product placement.) Op Vitaya, een Belgische commerciële zender, loopt ook een bierprogramma. Onder leiding van de bekende biersommelier Ben Vinken […]
October 1, 2011 at 12:05 pm
Het “pairen” van bier met eten wint terrein op de conservatieve fles wijn op tafel. Dat is logisch. Wijn kent de variaties zuur en zoet. Bier voegt daar bitter aan toe. Daarnaast zijn er maar een handjevol druiven waar de wijnen uit gemaakt worden en zijn er maar een paar plekken op aarde waar de druif zich kan ontwikkelen tot een goede basis voor wijn. De grondstoffen voor bier doen niet zo moeilijk. Over de hele wereld groeit gerst. Over de hele wereld groeit hop. De gist, een schimmel, groeit zelfs op plekken waar je dit niet wilt. Naast deze […]
August 29, 2011 at 8:01 pm
Op vakantie in de Ardennen is het een heus feest voor de bierliefhebber. De supermarkt en zelfs de campingwinkel hebben een breder aanbod van bieren dan menig slijterij in Nederland. In 10 dagen heb ik inmiddels 33 verschillende bieren mogen genieten, excuus: 34 met de Duvel erbij die ik nu drink. De meeste mij nog onbekend, het liefst bewandelt de bierliefhebber ongebaande paden. Maar als je bij een stuk Maredsous kaas er een blonde bij krijgt doe je ook niet moeilijk! 12 van de genuttigde bieren, degusteren schiet er af en toe een beetje bij in, heb ik gedronken op […]