Popular Tags:

Hertog Jan Bockbier, Jopen 4 granen bokbier en Jopen Johannieter.

October 10, 2011 at 7:56 pm

Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen. Hertog Jan Bockbier Donkerbruin bier. Licht zoetig aroma. Het bier smaakt ook iel zoetig, wat koolzuur en ergens rood fruit. In de afdronk een licht bittertje wat lang blijft hangen. Volgens het etiket moet ergens karamel te proeven zijn maar dat heb ik nog niet ontdekt. Helegaar geen vies bier maar het zal niet de geschiedenis ingaan als het lekkerste bokbier (volgens @eijkb) 2011. […]

Vreemde bok in de bijt: Weihenstephaner Vitus

October 9, 2011 at 3:59 pm

Over de afkomst van bokbier is veel geschreven. Een van de theorieën is dat het bo(c)kbier afstamt van Einbeck, een beroemde bierstad in het middeleeuwse Nedersaksen (bron: wikipedia en Pint). Een Duits bockbier mag dus niet ontbreken bij het degusteren van verschillende bokbieren. De Weihenstephaner Vitus staat hoog aangeschreven. Voor de duidelijkheid: weizen is het Duitse woord voor tarwe. Weihenstephaner Vitus (Weizen bock) Licht amberkleurig troebel bier met weinig schuim. De weeïge tarwe geur van een typische “weizen” is aanwezig. Het is qua kleur, geur en smaak een vreemde eend in het traditionele* bokbier gamma. Ik ben zelf niet zo […]

Gulpener Herfstbock, La Trappe Bockbier en Brand Dubbelbock.

October 9, 2011 at 2:37 pm

Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen. Het is koers! En buiten is het vies weer. Eindelijk herfst. Niet omdat ik geen zon verdraag maar omdat bokbier nu eenmaal het beste genoten wordt met slagregen tegen de ramen en veel wind. In de opmaat naar de ronde van Lombardije (Il Lombardia) is het vandaag Parijs Tours. Naast bier degusteren, volgens vrienden een lege huls of smoes voor bier drinken, kijk ik […]

Budels en Lindeboom Herfstbock en Alfa Bokbier.

October 6, 2011 at 8:51 pm

Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen. Budels Herfstbock Donkerbruin bier met een rode gloed. Weinig schuim. Hoeveel ik ook ruik, ik kan weinig aroma ontdekken. Dat veranderd bij de eerste slok. Fijne dikte met een redelijk neutrale aanzet. Achterop de tong komt een bitter opzetten die blijft tot in de nasmaak. Ondertussen een vleugje karamel. Allemaal goede eigenschappen voor een bokbier maar ik mis een beetje samenhang. Er is te […]

Het bokbier seizoen 2011 is geopend.

October 4, 2011 at 12:00 am

Op de eerste maandag van oktober mogen de bokbieren weer in het schap. Bokbier is ruw beschouwd het enige Nederlandse seizoensbier. En dat voor een van origine Duits brouwsel! Hoe dan ook, bierminnend Nederland loopt tegen de herfst warm voor dit amberkleurige speciaalbier van rond de 6% ABV met een kenmerkende “zoethout” toets. Voorgaande kenmerken staan overigens niet vast. Als een brouwer “bokbier” op het etiket zet, mag dit verkocht worden als bokbier. Om in aanmerking te komen voor de verschillende bokbier verkiezingen is het wel zaak binnen de lijnen van het spel te blijven. Brouwers, cafés, belangenorganisaties, slijterijen en […]

De Beersommelier op Vitaya (Belgische TV)

October 3, 2011 at 1:19 pm

Tournée Generale is een Belgisch televisie programma. Jean Blaute en Ray Cokes rijden kris kras door België op zoek naar brouwerijen, hopkwekerijen en stadscafés in een zeer aimabel programma. Iets minder geslaagd was het nieuwtje dat sommige brouwerijen tegen een vergoeding een plaatsje kochten in een van de uitzendingen. Zogenaamde product placement (lees: sluikreclame). Een beetje Business Class maar dan met bier in plaats van vage investeringen. Desondanks blijft het een vriendelijke reeks over bier. (Update 4/10/2011: Derde reeks zonder product placement.) Op Vitaya, een Belgische commerciële zender, loopt ook een bierprogramma. Onder leiding van de bekende biersommelier Ben Vinken […]

Welk #bier past bij een MOINK Ball van de #BBQ?

October 1, 2011 at 12:05 pm

Het “pairen” van bier met eten wint terrein op de conservatieve fles wijn op tafel. Dat is logisch. Wijn kent de variaties zuur en zoet. Bier voegt daar bitter aan toe. Daarnaast zijn er maar een handjevol druiven waar de wijnen uit gemaakt worden en zijn er maar een paar plekken op aarde waar de druif zich kan ontwikkelen tot een goede basis voor wijn. De grondstoffen voor bier doen niet zo moeilijk. Over de hele wereld groeit gerst. Over de hele wereld groeit hop. De gist, een schimmel, groeit zelfs op plekken waar je dit niet wilt. Naast deze […]

#bier Marché Wallon de la Bière

August 29, 2011 at 8:01 pm

Op vakantie in de Ardennen is het een heus feest voor de bierliefhebber. De supermarkt en zelfs de campingwinkel hebben een breder aanbod van bieren dan menig slijterij in Nederland. In 10 dagen heb ik inmiddels 33 verschillende bieren mogen genieten, excuus: 34 met de Duvel erbij die ik nu drink. De meeste mij nog onbekend, het liefst bewandelt de bierliefhebber ongebaande paden. Maar als je bij een stuk Maredsous kaas er een blonde bij krijgt doe je ook niet moeilijk! 12 van de genuttigde bieren, degusteren schiet er af en toe een beetje bij in, heb ik gedronken op […]

Het beste bier.

June 29, 2011 at 1:55 pm

In mijn vorige bier gerelateerde post had ik het over “het lekkerste bier“. Als ik bier proef, gaat het mij in eerste instantie om een leuk tijdverdrijf. Onderwijl maak je kennis met het brede smaakpalet en diep je voorbijgaand wat kennis op over bier en bier brouwen. Het lijkt wel een hobby! Als ik bier proef kan ik het leidend voorwerp op 2 manieren beoordelen. “Vind ik het lekker?” is een logische vraag en wellicht de belangrijkste uitkomst. Wanneer ik een bier niet lekker vind stel ik mij alsnog de vraag: “Vind ik het goed bier?”. Dat is de tweede […]

#BBQ Blonde Leffe Beercan Chicken (een BLBC’tje)

June 14, 2011 at 5:18 pm

Altijd als mijn vriendin aan mij vraagt wat ik blief te eten is mijn standaard antwoord: “Kip met friet”. Dit is deels luiheid, een partje fantasieloos en wellicht een ietsie-pietse gebrek aan empathie. Mijn vriendin wil dit natuurlijk weten omdat ze graag rekening houdt met mijn wensen. Ik vind het echter lastig vooraf te bepalen waar ik zin in heb. Gelukkig is 99% van het eten dat hier ter tafel komt prima te nassen dus echt veel laat het ook niet te wensen over. Een enkele keer zie ik haar irritatie over mijn achteloosheid de overhand krijgen en ligt er […]