Lidl bieraanbieding: Petrus.

November 27, 2012 at 10:17 pm

Bieren van de Lidl. Iedereen kent de blikken en flessen Duitse pilseners en over het algemeen is daar niets mis mee. Af en toe heeft de Lidl ook Engelse ales of Belgisch bier in de aanbieding. Zoals nu een doos 6 “Belgian Luxury Ales” voor 6 euro 99.

Petrus Oud Bruin, 5.5% ABV

Een dikke 83 punten op ratebeer qua smaak. Benieuwd! Je krijgt een diepdonker robijnrood bier met dunne schuimkraag. Het ruikt licht zurig, beetje fruitachtig. De slok ebt snel wel en ijlt nog subtiel bitter na. Een vriendelijk licht fruitig, licht zurig biertje. Waar wij onder Oud Bruin een zwaar zoet laag gegist bier verstaan valt dit onder de noemer Vlaams Oud Bruin: hooggistend bier op vaten gerijpt met een melkzuurbacterie. De Petrus Oud Bruin is een allemansvriend, een leuke kennismaking met dit type bier.

Petrus Speciale, 5.5% ABV

Het type “Belge Speciale” is onstaan uit een wedstrijd om een bier te ontwikkelen welke tegenstand moest bieden tegen de opkomende laaggistende pilsen in Belgie. Bekende voorbeelden zijn Palm en de Koninck. Deze Petrus is stijlvast amber van kleur met een mooie wolkige schuimkraag. Door de dikke laag schuim komt een lichte gistgeur bovendrijven. De slok is moutig en eindigt in een licht bittertje met ietwat droog mondgevoel. Het is allemaal heel vriendelijk. Ondanks de 37 punten op ratebeer vind ik het niet vies. Oké, het is geen smaakbom maar drinkt lekker weg.

Petrus Blond, 6% ABV

Helder iets amberkleurig blond bier met wollige schuimkraag. Suikerzoete gist in het aroma. Je moet goed opletten wat de smaak blijft kort hangen. Het begint zoet, eindigt droog met wat bittertonen en in het midden nog een vleugje honing. Het is mij te zoet en te eendimensionaal. ratebeer geeft een 62, voor mij 12 punten te hoog.

 

 

Petrus Gouden Tripel, 7.5% ABV

Helder iets amberkleurig blond bier met wollige schuimkraag. Klinkt bekend? Smaakt gelijk de Blond maar dan met iets meer aanwezige alcohol die in dit geval de rest van het bier een beetje wegdrukt, zowel in geur als in smaak. Krijgt op ratebeer een dikke 80 punten maar dat is veel te veel. Net als de Blond net geen voldoende, gezien je dit volgens mij ook uit een willekeurig blik “Tripel” gebrouwen krijgt.

 

Petrus Dubbel Bruin, 6.5% ABV

Helder donkerbruin bier met halfhoge schuimkraag. Licht gist in het aroma dat verder weinig prijs geeft. Het bier is lekker, naar het zoete toe met wat gedroogd rood fruit en een zweem caramel. Subtiele smaakbeleving. Een fijne veilige instapper, allemansvriend. Waarom het een dubbel bruin is met 6.5% en de lage smaakintensiteit zal te maken hebben met de grondstoffen maar had niet gehoeven. Ratebeer geeft 89 en dat is mij te gortig. Een dikke 70 punten.

 

Petrus Aged Pale, 7,3% ABV

Helder blond bier met kleine schuimkraag. Zurige neus welke terugkomt in de slok. Op het randje van té zuur waarbij je bijft denken “Te zuur, niet te zuur”. Verder rechttoe rechtaan bier zonder breed smaakpalet. Ratebeer  geeft een 96 en wanneer je een goed zuur bier wilt drinken is dit een aanrader.