Weihenstephaner Korbinian en Gulpener Jaarling (12 mnd gerijpte bok)

October 20, 2011 at 8:11 pm

Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen.

Weihenstephaner Korbinian

Donkerbruin bier. Ruikt kruidig, zoet. Een volle body. Licht zoetig en kruidig bier. In de afdronk trekt het bitter de mond snel droog. Alles keurig in balans, de Duitse degelijkheid laat zich gelden. Er is helemaal niets mis met dit bier, maar echt spannend wil het ook niet worden. Als bokbier eigenlijk best geslaagd. Alle ingrediënten zitten op hun plaats en zelfs het snufje zoethout is aanwezig.

Gulpener Jaarling

De Jaarling is een jaar oude bok. Niet spannend gerijpt op vaten of iets dergelijks. Gewoon na het afvullen van de jonge bok op 75cl fles opzij gezet, chique etiket en duurder geprijsd. Nu is het van bokbieren bekend dat ze goed “oud” worden, dus helemaal geen slecht concept. Thuis bewaren kan ook, maar de goesting wil daar nog wel eens een stokje voor steken. De jaarling is een helder bruin bier met nette schuimkraag. Het zoetige aroma verraad wat gerijpt fruit en karamel. Een uitnodigend aroma. Redelijk volle body met een zacht kruidige smaak. Na de kruidige aanzet komt de karamel om de hoek kijken om te eindigen in een licht bittere wat droge afdronk. Al met al een te vlak en te vriendelijk bier. Ik denk dat het jaar laten rijpen van bieren (op 75cl fles) best toegevoegde waarde kan hebben. Maar doe dit dan bij bieren die het verdienen. Deze verdient het niet.

Tot nu toe:

Bokbier (volgens mijn eisen):
Texels Bock
De Leckere Rode Toren
Weihenstephaner Korbinian

Goed:
Alfa Bokbier
Jopen Bokbier
Jopen Johannieter
Christoffel Bok
Texels Stormbok

Voldoende:
Gulpener Jaarling
Choufe 6666
Budels Bockbier
Gulpener Herfstbock
Lindeboom Herfstbock
Brand Dubbelbock
Hertog Jan Bockbier
Weihenstephaner Vitus

Onvoldoende:
La Trappe Bockbier
Brugse Bok