Christoffel Bok, Texels Stormbock en Anker Herfstbok.

October 17, 2011 at 6:48 pm

Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen.

Christoffel Bok

Donkerbruin bier met een rode gloed. Weinig schuim. De geur is kruidig met een heel klein beetje zoet. Het is een goed vol bier met best wat zoet zonder dat dit storend is. Het wordt goed in balans gehouden, wellicht door de behoorlijke 7,8 %ABV. In de afdronk een goed pittig bittertje. Het etiket schrijft “Winterse Christoffel Bok” en winters is dit bier zeker. Als het bier langzaam wegebt blijft er wel een zoete beleving achter in de mond wat niet onaangenaam is, maar de algemene indruk wel wat té zoet maakt. Blijft een goed bier.

Texels Stormbock

Donkerrood bier met weinig schuim. zwaar kruidig en licht alcoholische geur. Met 10% de zwaarste (dubbel)bok? Het typische “gerstewijn” karakter vinden we terug in de slok. Lekker vol bier, kruidig, alcoholisch alhoewel niet overdreven en in de afdronk een licht bittertje. Best een complex bier. Dat zie je wel vaker bij de zwaardere bieren, niet specifiek bij een bokbier. Net als de meeste lekkere bieren die ik heb geproefd tijdens de afgelopen weken is dit een uitermate goed winterbier maar desondanks nog geen typisch bokbier.

Anker Herfstbok

Normaliter verhaal ik tijdens deze bokbier test niet over bokbieren welke ik genoten heb in het café, maar voor het bokbier van de Mechelse brouwerij Het Anker maar ik een uitzondering. Gisteren was ik op een feestje in Café Moeke, een “Belgian Beer Café” in Breda. Ze hadden daar 2 Belgische bokken op tap: La Chouffe en Anker. De bok van brouwerij Anker zag er prachtig uit in een mooi gevormd glas. Licht troubel bruin bier met een fijne schuimkraag. De neus is kruidig, de smaak volgt. Geheel in tegenstelling tot de traditionele bokbieren was dit bier niet zoet of bitter of een combinatie maar licht zurig. Wat mij betreft voor een bok geen goede eigenschap maar het bier smaakte prima als je dat format laat varen. Gedurfd, apart. Een mooi ietwat zurig bier met een kruidige toets. Goed bier maar geen bok.

Bokbier (volgens mijn eisen):
Texels Bock
De Leckere Rode Toren

Goed:
Alfa Bokbier
Jopen Bokbier
Jopen Johannieter
Christoffel Bok
Texels Stormbok
Anker Herfstbok

Voldoende:
Choufe 6666
Budels Bockbier
Gulpener Herfstbock
Lindeboom Herfstbock
Brand Dubbelbock
Hertog Jan Bockbier

Onvoldoende:
La Trappe Bockbier
Brugse Bok