#bokbier De Leckere, Texels, Amstel, Brugse. (Oja, en Grolsch…)
Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen.
Brugse Bok
Een lichtbruin bier met lichte pareling. Te licht voor een echt bokbier. Het ruikt te zoet. Weinig smaak met op het einde een pilsbitter. Nee. Dit is hem niet. Nu nog een half flesje te gaan voor een nieuwe ronde.
Amstel Bock
Helder bruin bier met een dunne schuimkraag. Ruikt aangenaam, licht kruidig. Alhoewel iets te dun vind ik het redelijk mooi bokkig bier. Begint licht zoet, naar het einde toe licht zoethout en op het einde een licht droog bittertje. Het format zit wel goed maar inhoudelijk is het dus te licht en te dun. Een lammetje.
Grolsch Herfstbok
Ik dacht aan Diacetyl (boter). Wellicht omdat ik die link gisteren gelezen heb maar toch: de associatie met een brouwfout is geen pré voor een bier. Nu blijft die botersmaak wel redelijk binnen de perken maar het bier is te zoet.
Texels Bock
Eindelijk een goed donker bruin rood bier. Waren de vorige drie helder, deze is lekker troubel. Het ruikt een beetje naar karamel zonder al te veel zoetigheid weg te geven. In de aanzet beetje kruidig zoet en dan trekt het al snel hoog weg met een puntje zoethout. Had het einde het liefst nog iets bitterder gezien maar al met al: Bokbier!
De Leckere Rode Toren
Donker bruin troubel bier. Ruikt kruidig zoet. Kruidige aanzet, ietwat zoet. Dan een tijdje niets alvorens de smaak licht bitter wegtrekt. De tweede slok geeft wat bokbierig zouthout. Je kan niet alles ineens hebben en dat is helemaal niet erg! Ik weet niet wat het is maar 2 “bokbierige” bieren na elkaar?! Zou de een voordeel hebben aan de ander? Staat deze laatste buitenspel?
Tot op heden:
Bokbier (volgens mijn eisen):
Texels Bock
De Leckere Rode Toren
Goed:
Alfa Bokbier
Amstel Bock
Jopen Bokbier
Jopen Johannieter
Voldoende:
Choufe 6666
Budels
Gulpener
Lindeboom
Brand
Hertog Jan
Onvoldoende:
La Trappe
Brugse Bok
Mijn persoonlijke ervaring is dat je geen belgische bokken moet proeven tussen de nederlandse bokken. De belgische bokken zijn vaak erg laf van smaak als je van een lekker bittertje wenst te genieten. Ik ga heel ver met je mee in je keuze. Texels is minder dan verleden jaar in mijn beleving, terwijl Rode Toren een goede up grade heeft gehad. De duitser waar je over spreekt heeft ook niet echt mijn voorkeur, maar is beslist niet slecht. (Ik koop deze duitser niet voor de 2e x) De Johannieter van Jopen kan ik wel zeer waarderen net als de Rode Toren van de Leckere. De suikerwaters van de grote brouwerijen wil ik niet eens proeven. Zonde van m’n geld.
@aajomadi Op bokbier-gebied ben ik een redelijke chauvinist. Het is eigenlijk één van de weinige Nederlandse specialiteiten op biergebied dus heeft Nederlands bokbier sterk mijn voorkeur. Neemt niet weg dat ik tussendoor ook graag kennis maak met andere pogingen. De Choufe 6666 vind ik eerlijk gezegd geen slechte poging, maar ook geen topper. De Vitus is natuurlijk geen traditioneel Nederlands bokbier. Alhoewel die specificatie voor een van oorsprong Duits recept natuurlijk in combinatie met een Duitse Vitus wat vreemd is 😀 De Johannieter vind ik een erg lekker bier, maar ook geen bok. Let wel dat ik voor bokbier een redelijk strak format aanhoud: “zoete aanzet, naar de afdronk toe een zoethout of dropwater smaakje en in de afdronk wat bitter”. Die drie ingrediënten zijn verplicht om in het rijtje “lekker bokbier” te komen.