#bokbier De Leckere, Texels, Amstel, Brugse. (Oja, en Grolsch…)

October 13, 2011 at 9:05 pm

Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen.

Brugse Bok

Een lichtbruin bier met lichte pareling. Te licht voor een echt bokbier. Het ruikt te zoet. Weinig smaak met op het einde een pilsbitter. Nee. Dit is hem niet. Nu nog een half flesje te gaan voor een nieuwe ronde.

Amstel Bock

Helder bruin bier met een dunne schuimkraag. Ruikt aangenaam, licht kruidig. Alhoewel iets te dun vind ik het redelijk mooi bokkig bier. Begint licht zoet, naar het einde toe licht zoethout en op het einde een licht droog bittertje. Het format zit wel goed maar inhoudelijk is het dus te licht en te dun. Een lammetje.

Grolsch Herfstbok

Ik dacht aan Diacetyl (boter). Wellicht omdat ik die link gisteren gelezen heb maar toch: de associatie met een brouwfout is geen pré voor een bier. Nu blijft die botersmaak wel redelijk binnen de perken maar het bier is te zoet.

Texels Bock

Eindelijk een goed donker bruin rood bier. Waren de vorige drie helder, deze is lekker troubel. Het ruikt een beetje naar karamel zonder al te veel zoetigheid weg te geven. In de aanzet beetje kruidig zoet en dan trekt het al snel hoog weg met een puntje zoethout. Had het einde het liefst nog iets bitterder gezien maar al met al: Bokbier!

De Leckere Rode Toren

Donker bruin troubel bier. Ruikt kruidig zoet. Kruidige aanzet, ietwat zoet. Dan een tijdje niets alvorens de smaak licht bitter wegtrekt. De tweede slok geeft wat bokbierig zouthout. Je kan niet alles ineens hebben en dat is helemaal niet erg! Ik weet niet wat het is maar 2 “bokbierige” bieren na elkaar?! Zou de een voordeel hebben aan de ander? Staat deze laatste buitenspel?

Tot op heden:

Bokbier (volgens mijn eisen):
Texels Bock
De Leckere Rode Toren

Goed:
Alfa Bokbier
Amstel Bock
Jopen Bokbier
Jopen Johannieter

Voldoende:
Choufe 6666
Budels
Gulpener
Lindeboom
Brand
Hertog Jan

Onvoldoende:
La Trappe
Brugse Bok