Hertog Jan Bockbier, Jopen 4 granen bokbier en Jopen Johannieter.

October 10, 2011 at 7:56 pm

Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen.

Hertog Jan Bockbier

Donkerbruin bier. Licht zoetig aroma. Het bier smaakt ook iel zoetig, wat koolzuur en ergens rood fruit. In de afdronk een licht bittertje wat lang blijft hangen. Volgens het etiket moet ergens karamel te proeven zijn maar dat heb ik nog niet ontdekt. Helegaar geen vies bier maar het zal niet de geschiedenis ingaan als het lekkerste bokbier (volgens @eijkb) 2011. Roggebrood met katenspek en dit bier is geen probleem maar heeft ook geen toegevoegde waarde.

Jopen 4 granen Bokbier

Niet de Johannieter, dat is de dubbelbok van Jopen, maar het “gewone” bokier van Jopen. Staat zelfs in het schap van de lokale Albert Heijn! Dat lijkt fijn voor Jopen maar als je ziet hoe het schap erbij staat met gescheurde kartonnetjes, goedkoop blikbier en dergelijke is het geen imagoverbetering. Dat terzijde. Ongefilterd chocoladebruin bier. Je ruikt gesmolten pure chocolade en gebrand mout. Uitnodigend. Behoorlijk volle smaakbeleving met op het einde een scherp bittertje. Droge afdronk. Past totaal niet bij roggebrood met katenspek. Mooi bier en ik zou het graag een hoge score geven maar ik ben bokbieren aan het proeven volgens mijn definitie. Die valt of staat bij de aanwezigheid van een zoethout / dropwater smaakje tussen de slok en de afdronk en die is er niet. Schenk het bezinksel gewoon mee uit, dat geeft nog wat extra smaak.

Jopen Johannieter

Beste zware bokbier van 2010 volgens de verkiezing van lekkerstebockbier.nl. Maar liefst 9%, terwijl een traditioneel bokbier rond de 6% zit. Uiteraard een diepbruin bier met een aroma dat iets weg heeft van een gerstewijn. Dieper in dat aroma ruik je karamel. Het bier heeft genoeg body en is vooral bitter met zoete grondtonen. Mooi in balans en naar het einde toe komt de bitterheid nog beter tot zijn recht. Zoethout of drop hoef je hier niet te verwachten 😉 Past net als Jopen 4 granen bok niet bij roggebrood met katenspek. Blij dat ik Jopen 4 granen en Jopen Johannieter na elkaar drink gezien de beide bieren best wat overeenkomsten hebben. De laatste heeft iets meer bitter en alcohol en is een mooi vervolg op Jopen 4 granen bokbier. Of is het Jopen 4 granen juist een prequel op deze Johannieter? Hoe dan ook: Goed bier! Maar wederom niet het bokbier wat ik zoek.

De stand tot nu toe:

Lekker bokbier (volgens mijn eisen):
Nog niet gevonden.

Goed:
Alfa bokbier
Jopen Bokbier
Jopen Johannieter

Voldoende:
Budels Herfstbock
Gulpener Herfstbock
Lindeboom Herfstbock
Brand Dubbelbock
Hertog Jan Bockbier

Onvoldoende:
La Trappe Bockbier (krijgt nog een kans wegens vermeende oxidatie)