Gulpener Herfstbock, La Trappe Bockbier en Brand Dubbelbock.

October 9, 2011 at 2:37 pm

Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen.

Het is koers! En buiten is het vies weer. Eindelijk herfst. Niet omdat ik geen zon verdraag maar omdat bokbier nu eenmaal het beste genoten wordt met slagregen tegen de ramen en veel wind. In de opmaat naar de ronde van Lombardije (Il Lombardia) is het vandaag Parijs Tours. Naast bier degusteren, volgens vrienden een lege huls of smoes voor bier drinken, kijk ik graag wielrennen. Wielrennen is bij uitstek een goede “pairing” bij bier, zie een stuk van mijn hand op hetiskoers.nl. Een live uitzending duurt veelal een paar uur in de namiddag. Je kan er dus rustig een lekker bier bij drinken met een stukje kaas of een uitgebreider hapje.

Herfst, koers = bokbier. Dronk ik eerder Budels, Lindeboom en Alfa, vandaag is het de beurt aan Gulpener Herfstbock, La Trappe Bockbier en Brand Dubbelbock.

Gulpener Herfstbock

Donker robijnrood bier met ielig schuim. Je ruikt heel licht karamel. Met de intrede van de herfst is mijn chronische lichte verkoudheid ook terug dus licht gehandicapt als het aankomt op ruiken. Drinken dan maar! Toegankelijk bokbier. Gematigd zoet en een lekker bittertje op het eind. Nasmaak blijft goed lang hangen. Minpuntje is het zeer aanwezige koolzuur. Door een plak roggebrood met katenspek te licht bevonden en dat is ook mijn conclusie. Het recept is deugdelijk maar ik mis body.

La Trappe Bockbier

Donkerbruin helder bier met een goede creme-kleurige schuimkraag. De dikke schuimkraag houdt het aroma redelijk tegen. Nadat de schuimkraag wat is weg gezakt, na de tweede slok, is het aroma dat vrijkomt niet echt heel uitnodigend. Het ruikt een beetje muf. Het bier smaakt oud. Te oud. Daaronder proef je wel wat bokkigs met een beetje goede wil. Het doet me denken aan een lege weckpot die onafgewassen drie jaar in de kelder gestaan heeft. Niet bedorven maar heel oud vergist fruit. Ik stond gisteren nog in het kloosterwinkeltje en ben nu blij dat ik geen grote fles La Trappe Bockbier heb meegenomen. Vorig jaar was de Bok van La Trappe stukken beter. Misschien hebben ze het restje daarvan in een oude niet afgedekte maischton bewaard en gebotteld in precies die reeks flesjes die hier voor me staat. Overigens las ik dat de heren van @bestetotnutoe ook geen fan waren van deze editie van La Trappe. De snee roggebrood met katenspek gaat wonder boven wonder wel weer goed samen met dit bier. Frappant.

Brand Dubbelbock

Mooi robijnrood helder bier met een kleine elegante schuimkraag die snel wegtrekt. Ook hier weer weinig aroma, maar met in het achterhoofd de verkoudheid is dat niet vreemd. De viscositeit van dit bier is goed. Lekker vol, beetje plakkerig. De smaak is vrij plat. Dat voorspelt weinig goeds voor de pairing met roggebrood en katenspek. De vluchtige smaak is vooral zoet met later achter in de mond wat bitter. Het bier blijft wel lekker lang plakken maar goed, dat doet behangplaksel ook. Misschien zou je de smaak “subtiel” moeten noemen. Ik heb echter liever een heleboel smaak met subtiele kenmerken. Teleurstellend, omdat het beetje smaak dat met moeite te onderscheiden is wel veelbelovend is, maar daar blijft het dus bij. Iets meer pit graag! Last but not least doet dit bier door de viscositeit het prima bij een snee roggebrood met katenspek. De mosterd laat ik even achterwege gezien dat geen spaander heel zou laten van het bier.

De stand tot nu toe:

Goed:
Alfa

Voldoende:
Budels
Gulpener
Lindeboom
Brand

Onvoldoende:
La Trappe