Budels en Lindeboom Herfstbock en Alfa Bokbier.

October 6, 2011 at 8:51 pm

Voorwoord: Ik proef alle bokbieren die ik te pakken krijg. Wat ik proef schrijf ik hier op. Aan het einde van de rit zal ik proberen een lekkerste bokbier aan te wijzen. Let op: Smaken verschillen.

Budels Herfstbock

Donkerbruin bier met een rode gloed. Weinig schuim. Hoeveel ik ook ruik, ik kan weinig aroma ontdekken. Dat veranderd bij de eerste slok. Fijne dikte met een redelijk neutrale aanzet. Achterop de tong komt een bitter opzetten die blijft tot in de nasmaak. Ondertussen een vleugje karamel. Allemaal goede eigenschappen voor een bokbier maar ik mis een beetje samenhang. Er is te weinig te ontdekken, blijft wat vlak en geeft niet 100% voldoening.

Lindeboom Herfstbock

Donkerbruin bier. Ruikt ietwat hoppig. Licht zoet. Zo smaakt het ook. In de afdronk wat bitter. Klinkt misschien kort door de bocht maar dat is precies wat dit bier kenmerkt. Een stukje roggebrood met katenspek, nog zonder mosterd, vaagt dit biertje compleet weg. Mag van mij wat steviger en iets meer bokkig*.

Alfa Bokbier

Lichtbruin bier met een kleine schuimkraag. Lekker vol bier, moutig met een klein zoetje. Dit loopt door naar een fijnzinnige bittertoets in de afdronk. Doet het prima met een hapje roggebrood met katenspek. Ik mis nog wel de korte opleving net voor de afdronk maar al met al een prima bier.

Conclusie

Van deze drie bieren vind ik Alfa het lekkerst. Vooral omdat dit bier wat meer body meebrengt dan Lindeboom en Budels. De Budels heeft de meeste kenmerken van een bokbier volgens mijn definitie (zie bokkig) maar mist coherentie en body. Die body is wel belangrijk, niet voor niets moet een “bokbier” een minimum stamwortgehalte* hebben. Op naar de volgende!

Bokkig: Vol bier. In de aanzet wat karamel. Met een boogje zoethout naar de licht bittere afdronk.
Stamwortgehalte: Uitgedrukt in graden Plato. Voor bokbier is het minimum 15,5 Plato.