Het bokbier seizoen 2011 is geopend.

October 4, 2011 at 12:00 am

Op de eerste maandag van oktober mogen de bokbieren weer in het schap. Bokbier is ruw beschouwd het enige Nederlandse seizoensbier. En dat voor een van origine Duits brouwsel! Hoe dan ook, bierminnend Nederland loopt tegen de herfst warm voor dit amberkleurige speciaalbier van rond de 6% ABV met een kenmerkende “zoethout” toets. Voorgaande kenmerken staan overigens niet vast. Als een brouwer “bokbier” op het etiket zet, mag dit verkocht worden als bokbier. Om in aanmerking te komen voor de verschillende bokbier verkiezingen is het wel zaak binnen de lijnen van het spel te blijven.

Brouwers, cafés, belangenorganisaties, slijterijen en dergelijke hebben gezamenlijk afgesproken geen bokbier te verkopen voor die eerste maandag van oktober. Dit om wildgroei te voorkomen en het seizoensbier goed te kunnen positioneren binnen de markt van speciaal- en seizoensbieren. Uiteraard zijn er dissonanten. De sympathieke brouwerij de Prael had eind september een bokbier-week en op Borefts, het bierfestival van Brouwerij de Molen, gaf St Christoffel al een sneakpreview van hun bokbier. Juist dit zorgt voor de nodige reuring welke nodig is om het bokbier seizoen goed te lanceren.

Hoe dan ook, in korte broek (!!) toog ik vandaag naar de Mitra voor bokbier. Op 2 kartonnen doosjes na stond er nog helemaal niets. Mij werd verteld dat dit a.s. donderdag pas binnenkomt en dan wel in grote getale. Prima, maar waarom dit niet gewoon goed regelen met tijdige toevoer? In de kartonnen doosjes stond De Leckere Rode Toren Cuvée Speciale. Wat dit bier “Cuvee Speciale” maakt is niet eenvoudig te vinden op de site van de brouwer, de nieuwsbrief of zelfs het etiket. Jammer. Ik hoop dat het de 2010 versie is. In ieder geval wordt dit mijn eerste bokbier van 2011. Wil je weten of het mij gesmaakt heeft, volg mij dan op twitter.

Mijn degustaties van bokbier 2011 op tiest.nl: Proeverij Mitra bokbieren 2010

Foodpairing: Katenspek op roggebrood met een beetje mosterd.

Update: Degustatie De Leckere Bok Cuvée Speciale

Tags: