Welk #bier past bij een MOINK Ball van de #BBQ?

October 1, 2011 at 12:05 pm

Het “pairen” van bier met eten wint terrein op de conservatieve fles wijn op tafel. Dat is logisch. Wijn kent de variaties zuur en zoet. Bier voegt daar bitter aan toe. Daarnaast zijn er maar een handjevol druiven waar de wijnen uit gemaakt worden en zijn er maar een paar plekken op aarde waar de druif zich kan ontwikkelen tot een goede basis voor wijn.

De grondstoffen voor bier doen niet zo moeilijk. Over de hele wereld groeit gerst. Over de hele wereld groeit hop. De gist, een schimmel, groeit zelfs op plekken waar je dit niet wilt. Naast deze basis mag je aan bier toevoegen wat jij wilt zoals kruiden, snoepgoed, fruit of zelfs zeewier voor de vijfde smaakdimensie “umami”. Nu ben ik nog geen bier tegen gekomen dat smaakt naar een hartige quiche, maar het staat eenieder vrij dit te brouwen.

U snapt: de smaakvariaties van bier zijn vele malen groter dan die bij wijn. En daarmee is er altijd een bier te vinden dat precies aansluit op eender welk gerecht of snack.

Er zijn complete theorieën over hoe je bier kiest bij een gerecht. Belangrijk is dat de smaakintensiteit ongeveer hetzelfde is. Een stevige quadrupel laat niets over van jonge kaas. Een blauwe gerijpte schimmelkaas vermorzeld een frisse pils. Dat is logisch. Als bier en gerecht tegen elkaar zijn opgewassen is het in orde. U kunt smaken versterken of juist het contrast zoeken.

Bij het uitzoeken van de bieren welke het mogen opnemen tegen de MOINK Ball heb ik expres geen rekening gehouden met bovenstaande theorie. Ik wil eigenhandig ervaren welke bieren wel en welke bieren niet zijn opgewassen tegen deze vettige en pittige snack. Van een hoppige pils tot een zwaar kruidige quadrupel met een uitstapje naar de Stout.

Onderstaand zijn mijn tweets gedurende het proeven:

MOINK Ball vs de Jopen Stout (5.5%): Het rokerige vult elkaar prima aan. De pittigheid en het beetje bitter is een plus!

MOINK Ball vs Christoffel Bier (6%): Dit bier redt het niet. Hapje bal en het bier gaat met vrouw en kinderen eerst de huig uit.

MOINK Ball vs Rochefort trappist 6 (7,5%): De MOINK Ball wint met een banddikte dus een leuke match. Iets stevigere dubbel mag.

MOINK Ball vs. St Bernardus Tripel (8%): De één speelt tennis, de ander doet aan waterpolo. Leuk, maar samen scrabblen?

MOINK Ball vs Christoffel Nobel (8.7%): Keurig overnemen en op kop. Niet linkeballen. Ying en Yang. Feng Shui. Prima!

MOINK Ball vs. Brigand (9%): Harmonieus gospel koortje zonder solo. Loopt vloeiend over. Niet verwacht dus mooie ontdekking.

MOINK Ball vs Urthel Quadrium (11,5%): Het balletje is de constante. Het bier de variabele gelijk een Neutrino. E=MC tot de derde.

Positief:

De Jopen Stout vult het balletje uitstekend aan. De ietwat zoete BBQ saus complementeert de zoetigheid van het bier en het bittertje in de afdronk past goed bij de pittigheid van de kruiden. Zowel het balletje als het bier wint aan smaakervaring. Bijzonder lekkere combi!

De Christoffel Nobel, een overwegend bitter bier is prima opgewassen tegen de MOINK Ball. Eet je bal dan proef je bal. Drink je het bier dan proef je bier. Ze staan in sterk contrast met elkaar. Dit is een prima effect zonder synergie. Het geheel is niet groter dan de som der delen.

De Brigand en de MOINK Ball hebben die synergie wel. Waar je bij de Jopen Stout nog wel een duidelijk onderscheid proefde tussen het bier en de bal is dit hier geheel weg. Een vloeiende smaakervaring waarbij je dit het liefst in stand houdt door nóg een MOINK Ball en weer een slok. Helaas moeten we verder.

Neutraal:

De Rochefort 6, een dubbel, verliest aan complexiteit door de MOINK Ball. Het gaat prima samen maar nog beter los van elkaar. Een iets vollere dubbel zou wellicht beter tot zijn recht komen.

Negatief:

Het Christoffel Bier, een urtype pils, heeft niet genoeg body om het op te nemen tegen de MOINK Ball. Deze gedraagt zich als sloopkogel en laat geen spaander heel van het pils. Je kan bij wijze van spreken net zo goed water drinken. Dat is goedkoper en je proeft er ook niets van. Duidelijk een geval van ongelijke smaakintensiteit.

De St Bernardus Tripel is een uitstekende tripel. De MOINK Ball is een uitstekende snack van de barbecue. Ze kunnen gewoonweg niet samen door een deur! De combinatie van smaken klopt niet. Sterker nog: de combinatie is gewoonweg niet lekker.

De Urthel Quadrium, een gerstewijn, doet precies wat hij zin in heeft. Het bier gedraagt zich als een puber. Meegaand met vanuit het niets een valse dissonant. Niet te pijlen en iedere slok is een risico: “Valt het mee of vliegt het compleet uit te bocht?” Zo kan je toch niet rustig genieten?

Let op: Ieder BBQ gerecht heeft zijn eigen intensiteit en verdient dus eigenlijk ook een eigen bier! Sterker nog, het is leuker om bij ieder stukje vlees of vis van de barbecue een eigen bier te schenken! Dit hoeft echt geen heel flesje per persoon te zijn. Deze proeverij is bijvoorbeeld uitgevoerd met proefglaasjes van 15cl. Uit één flesje kan je drie van die glaasjes inschenken. Zo heb je de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende bieren zonder een beneveld oordeel.