#bier Marché Wallon de la Bière

August 29, 2011 at 8:01 pm

Op vakantie in de Ardennen is het een heus feest voor de bierliefhebber. De supermarkt en zelfs de campingwinkel hebben een breder aanbod van bieren dan menig slijterij in Nederland. In 10 dagen heb ik inmiddels 33 verschillende bieren mogen genieten, excuus: 34 met de Duvel erbij die ik nu drink. De meeste mij nog onbekend, het liefst bewandelt de bierliefhebber ongebaande paden. Maar als je bij een stuk Maredsous kaas er een blonde bij krijgt doe je ook niet moeilijk!

12 van de genuttigde bieren, degusteren schiet er af en toe een beetje bij in, heb ik gedronken op de zesde Marché de la Bière in Bastenaken (Bastogne). Volgens het foldertje zouden er 20 standjes van verschillende brouwers zijn, het waren er op het moment dat wij daar waren een stuk of 12. Ik begreep dat de ontbrekende brouwers wat later begonnen i.v.m de weinige toeloop voor 18:00. Voor één van de heren van Brasserie d’Ebly was dat beter geweest. Die keek al niet helder meer uit de ogen en vergat mijn proefglaasje na te spoelen met water. Geen wonder dat hun -met goud bekroonde bier op ‘t een of andere keuring- naar zeepsop smaakte. “Je parle francais een peu”, dus maar geen nieuwe gevraagd. Hij had het toch te druk met bieren bij andere brouwers. En gelijk heeft hij, als ik er even over nadenk. “Je ne sorti pas d’n oeuf

Een proefglaasje van 20cl voor 1 euro en muntjes ook zoiets. Goed te doen dus! Met mijn vriendin en 2 kinderen als metgezel zat er enige druk op de duur van het verblijf en na 14 proefglaasjes in anderhalf uur had ik een goed beeld van de aanwezige brouwers en slaap. 2 bieren sprongen er voor mij uit: Augrenoise van L’ Augrenoise. Gebrouwen door een medewerker van Orval had het wel wat Orvaliaans: hoppig. Nu had dit bier ook een (sterker) zuurtje wat het bier interessant maakt. Het andere bier was een Bastogne Pale Ale van Brasserie de Bastogne. Een speltbier met genoeg hop voor een goede bitter. Als ik de ratings op ratebeer en beeradvocate er op na sla zal het feit dat ik op vakantie ben én toevallig een bierfestival binnen wandel wel positief meetellen.

Na de bieren geproefd te hebben de plusjes en minnen opgeteld die ik tijdens het drinken in de folder gezet heb. Van de, op dat moment, lekkerste bieren wat flessen meegenomen. De boodschappentas was met 2 handen net te tillen. Onder meer een Augrenoise voor de heren van bestetotnutoe voor een broodnodige second opinion.

Gedronken bieren tot nu toe:

01 Popperinge Nonnebier
02 Chouffe Dobbelen IPA
03 Lupulus blonde
04 Raméé Tripel
05 Ramée Amber
06 La Vielle Salme
07 Br de Bellevaux
08 Super des Fagnes blond
09 Super des Fagnes Brune
10 Forestinne Mysteria
11 Forestinne Primoria
12 Bastogne Pale Ale
13 La Troufette Blonde
14 Augrenoise
15 La Corne Blonde
16 La Corne Tripel
17 Metisse Saison
18 Carioca Blanche
19 Bon Secours Brune
20 Bon Secours Blonde
21 Vedett
22 La Chouffe
23 Mc Chouffe
24 St Feuillien Saison
25 Saison Regal
26 Jupiler Tauro
27 La Béole
28 Lupulus Brune (nog niet op de markt)
29 Jandrain Jandrenouille IV Saison
30 Triple Moines
31 L’ Aurore de la Salm
31 Diekirch Grand Cru
32 Chouffe Royal
33 Mared Sous Blonde (gratis bij de kaas)
34 Duvel
35 Diekirch Grand Cru
36 La Myrtille d’Amélie (bosbessenbier)
37 Quintine Blond
38 Quintine Ambrée
39 Quintine Hercule (stout)
40 Bobeline Blond
41 Caracole (br. Caracole)
42 Troublette (br. Caracole)
43 Saxo (br. Caracole)
44 Nostradamus (br. Caracole)
45 La Requine Blonde (i/o Aqarium Luik) -> VIES!