Het beste bier.

June 29, 2011 at 1:55 pm

In mijn vorige bier gerelateerde post had ik het over “het lekkerste bier“. Als ik bier proef, gaat het mij in eerste instantie om een leuk tijdverdrijf. Onderwijl maak je kennis met het brede smaakpalet en diep je voorbijgaand wat kennis op over bier en bier brouwen. Het lijkt wel een hobby! Als ik bier proef kan ik het leidend voorwerp op 2 manieren beoordelen. “Vind ik het lekker?” is een logische vraag en wellicht de belangrijkste uitkomst. Wanneer ik een bier niet lekker vind stel ik mij alsnog de vraag: “Vind ik het goed bier?”. Dat is de tweede manier. Het is wel zo eerlijk om een negatief subjectief oordeel (“smaak”) te ontkrachten met een -redelijk- objectief oordeel over de kwaliteit.

Als een bier in balans is, geen brouwfouten vertoont en, indien bekend, overeenkomt met de bedoelingen van de brouwer kan het weliswaar niet lekker zijn maar toch goed. Met wat smakelijke ervaring en gortdroge kennis is dit mijn inziens al vrij snel te beoordelen. Doe dat dan ook! Op die manier laat je lezers de ruimte zelf een subjectief oordeel te vellen, mocht je het bier op basis van smaak de grond in schrijven.