#BBQ Blonde Leffe Beercan Chicken (een BLBC’tje)

June 14, 2011 at 5:18 pm

Altijd als mijn vriendin aan mij vraagt wat ik blief te eten is mijn standaard antwoord: “Kip met friet”. Dit is deels luiheid, een partje fantasieloos en wellicht een ietsie-pietse gebrek aan empathie. Mijn vriendin wil dit natuurlijk weten omdat ze graag rekening houdt met mijn wensen. Ik vind het echter lastig vooraf te bepalen waar ik zin in heb. Gelukkig is 99% van het eten dat hier ter tafel komt prima te nassen dus echt veel laat het ook niet te wensen over.

Ik friet, zij een schone pan.

Een enkele keer zie ik haar irritatie over mijn achteloosheid de overhand krijgen en ligt er een hele kip in de koelkast met een briefje: “tot vanavond”. Wat moet je met een hele kip aanvangen? Nu, dit tafereeltje komt regelmatig terug dus ik weet inmiddels wat ik met een hele kip moet aanvangen. Blik bier in de cloaca (lees: reet) en een uurtje op de BBQ! Er zijn een boel recepten te vinden op het grote boze internet over blikjes bier in de bips van een kip. Doe daar je voordeel mee. Ik heb niet altijd zin om een recept te volgen en héél veel fouten kan je niet maken als je de basisprincipes maar toepast.

Sorry kip!

Het instant-a-gogo recept van vandaag behelst een hele kip, 2 1/2 halve liter blikken blonde Leffe, peper en zout en wat olijfolie. Beetje honing en een slok ketjap. Op de kip en het bier na (je mag eender welk bier pakken, 1/2 liter blikken vind ik het handigst) heb je het meeste wel in de keuken staan. Mix wat olijfolie, ketjap en honing in een braadslee en smeer hier de kip mee in. Zout en peper d’r overheen en in de koelkast. Dat in de koelkast heeft weinig te maken met marineren, meer met het feit dat de kip pas over een uurtje op de BBQ mag.

Mmmminion!

De BBQ steek ik aan via een starter. Dat gepiel met 34 chemische aanmaakblokjes en 2 doosjes lucifers is lang verleden tijd. 2 “natuurvriendelijke” aanmaakblokjes, pagina 3 van de krant en wat kooltjes. Binnen 20 minuutjes ben je aan het BBQ-en! Mijn BBQ is met weinig kolen al redelijk op temperatuur en temperatuur-vast dus een halfvolle starter is ruim genoeg voor een paar uur BBQ plezier. Te meer ik oude kolen gewoon laat liggen volgens een halfslachtige minionmethode. Die gaan vanzelf weer branden en zorgen dus voor extra brandstof.

Ready for take-off!

Zorg voor een lekbakje en doe hier een 1/2 blik blonde Leffe in. Kijk de kip op zijn Chuck Norris’ aan en zeg luid en duidelijk: “Up your ass!” Schuif de kip zonder mededogen over het halfvolle blik Blonde Leffe. Dit complete geval gaat naast de kolen (“indirect grillen”). In mijn geval tussen 2 lekbakjes die zo een klein hitteschild vormen. Als je een 33cl blikje gebruikt kan de kip op het bovenrooster (Weber 57cm). Met een 1/2 liter blik past dit niet en kan je de kip kwijt op het kolenrooster. Zorg wel dat dit schoon is of dek het af met een stuk zilverfolie!

If you’re lookin’, you ain’t cookin!

Ongeveer 5 kwartier later is de kip gaar. Zo halverwege kan je het vuur evt. de andere wang toekeren mocht de kip maar aan één kant mooi bruin worden. Kijk niet te vaak, want: “If you’re lookin’, you ain’t cookin“! Het duurt even vooraleer het lekker genoeglijk heet is onder het deksel en hoe vaker je kijkt, hoe meer temperatuurschommelingen. Klaar betekend een kerntemperatuur van ten minste 75 graden celcius. Een vleesthermometer is dus eigenlijk onmisbaar alhoewel je het ook kan zien aan het heldere vocht wat uit prikgaten komt. Met kip moet je echter niet al te veel risico’s lopen want de salmonella tiert welig. Laat de kip onder een zilverfolie even van de schrik bekomen alvorens hem te verorberen. Dat komt ten goede aan de smaak.

Smakelijk eten!

Bon Appetit!


In het recept staat dat je 2 blikken Blonde Leffe dient te gebruiken. Tot op heden is er maar ééntje aangebroken?! Oplossing:

Onmisbaar: een backup Leffe!


Zo ben je anderhalf uur bezig met “koken”. En zo zit je 5 minuten later aan tafel:

Kip op. Leffe bijna op. En nu?