Het lekkerste bier.

June 13, 2011 at 12:17 pm

Wat is het lekkerste bier?

Slecht bier, goede herinneringen.

Lastige vraag. Marketingmensen van grote brouwerijen snappen dat lekker bier context gerelateerd is. Ik denk bv. met weemoed terug aan Kronenbourg 1664. Op sites als ratebeer.com en beeradvocate.com krijgt deze pils een dikke onvoldoende. Wanneer ik dit bier zou degusteren zou het wellicht een 3 of een 4 krijgen: Zanderige bende zonder enig lichtpuntje. De prettige herinneringen aan Kronenbourg betreffen dus niet het bier maar de context. Op vakantie met vrienden in Zuid Frankrijk, het jaarlijkse uitje met pinksteren* naar een huisje in de Morvan. Stapels kartonnen kratjes met kleine vieze flesjes Kronenbourg of een ander pilsje met de Franse slag kleuren deze herinneringen.

Blonde Leffe en zoutjes.

Lange tijd had ik Blonde Leffe als favoriet (speciaal)bier. Tegenwoordig vind ik het te zoet en te oppervlakkig. Toch neem ik uit nostalgie af en toe een Blonde Leffe. Bij voorkeur als er wielrennen op TV is. Met een bakje zoutjes ernaast. Nu foodpairing in de bierwereld een hoge vlucht neemt is dit natuurlijk vloeken in de kerk. Maar mijn goede ervaringen met Blonde Leffe en een houten bakje nootjes zijn talrijk. Ik denk met plezier terug aan de keer dat ik langs het parcours van de Tour de France, in afwachting van het peloton, op een koud en winderig terras langzaam dronken werd van de Blonde Leffe’s met iedere keer een bakje zoutjes. Van die zoute krakelingen. Inmiddels heb ik thuis houten bakjes met het logo van Leffe ingebrand en tijdens de Tour de France struin ik de supermarkten af naar een doosje feestmix. Daar zitten namelijk zoute krakelingen in.

Objectief een lekkerste bier kiezen is onmogelijk. Van alle bieren die ik in alle rust thuis heb gedegusteerd, met een kladblok op schoot, kan ik niet één bier aanmerken als hét lekkerste bier. Ik weet inmiddels wel welke kenmerken mijn lekkerste bier zou moeten hebben. Helaas zijn deze niet verenigbaar in één bier. Dat zou namelijk nogal een slecht bier zijn. Een hevig bittere IPA met een kort droge afdronk in combinatie met gelaagde kruidige zoete quadrupel welke lang blijft nagalmen in je mond. Liefst ook nog door-drinkbaar met een kleine drempel zoals een Urtype pils. Ik heb van deze drie typen toevallig iets in de koelkast staan. Als ik het aandurf om deze, afzonderlijk, lekkerste biertjes te verneuken zal ik ze eens in één glas gieten.

(* Dit jaar zit ik gewoon thuis. Er woedt hier een baby-epidemie. Iedereen is hoog zwanger!)