#Bier degustatie: Thuisbrouwsel “Oss”

June 7, 2011 at 7:31 pm

De mensen om mij heen weten dat ik graag een pils drink. En vaak meer dan één. En gelukkig iets minder vaak te veel. Inmiddels weten ze ook dat ik bieren degusteer en daar best serieus in ben: Ik wil weten wat lekker bier is.

Een tijdje terug kreeg ik via via een thuis gebrouwen bier (door @joruaz) in handen wat geheel niet onbevredigend was. Het bleek het resultaat uit een pakket “Golden Beverius” van Brewferm met aangepaste gist. Gelukkig was mijn degustatie redelijk in overeenkomst met het bier.

Een maand geleden kreeg ik via een andere vriend weer een blanco flesje in handen gedrukt met de boodschap dit op te drinken eind mei. Het is inmiddels begin Juni: dat kan de pret niet drukken. Voor de duidelijkheid, ik schrijf het onderstaande tijdens de degustatie, hands-on:

Het flesje opent met een flinke plof. Dit kan het voorteken zijn van een natte vloer maar dit bier blijft netjes binnen. Rond de 10 graden ingeschonken. Er komt een helder “donker” blond bier tevoorschijn met een nette schuimkraag die snel inzakt. Het bier ruikt vreemd. Zoetig, badkamer,… vies! Ik had onlangs iets gelezen over afwijkingen in bier (zie: bestetotnutoe.nl) en dit doet denken aan ethylacetaat (verfsmaak). Wellicht hebben ze geprobeerd een -zeer- bitter bier te maken en is hier iets fout gegaan. Toch, je proeft bier of je proeft geen bier, een slok genomen en dat was geen pretje. Mocht ik een etiket verzinnen voor op dit flesje zou het een gootsteen zijn, precies waar het bier geëindigd is. Ik ben benieuwd wat hier mis is gegaan, mocht u het weten…

15 Juni 2011 – Epiloog.

Ik heb bovenstaande uiteraard aan de brouwer laten weten. Deze schrijft dat het bier is ingestuurd voor de Nederlandse Amateur Bier Brouw Kampioenschappen waar door de jury geen afwijkingen geconstateerd zijn. Het bier eindigde op de 16e plek van de 108 inzendingen. De brouwer geeft zelf geen idee te hebben wat er met mijn flesje mis was.

Hayo van @bestetotnutoe reageert met de opmerking dat dit veroorzaakt kan worden door vergisting op te hoge temperatuur. De vraag is of dit kan gebeuren bij één flesje. Het heeft een maandje buiten de koelkast in mijn schuur gestaan. Toevallig een maand met hele warme dagen (+/- 30 graden).

Via @lekkerstebock op twitter hoorde ik dat de nagellakremover-geur (aceton) ook kan ontstaan bij afbraak van diacetyl gedurende de lagering. Lagering kan op fles dus weer een stukje van de puzzel opgelost. Tevens gaf hij mij het emailadres van Robin Brilleman, auteur van boeken over whisky en eigenaar van het Whisky Informatie Centrum Nederland.

Deze schreef oa: “Diacetyl kan ook bij het bottelen ontstaan, niet door enzymen, maar door bacteriën, deze twee zijn daar de oorzaak van Pediococcus Damnosia en Megasphera.” Waarbij Robin de namen van de bacteriën wel geschikt vond als chique naam voor een leuke biervariant.

Al met al: het kan gebeuren dat één flesje uit de batch geïnfecteerd is of reeds was met van alles en nog wat. Dat kan er voor zorgen dat het biertje een vieze smaak krijgt. Hygiënisch werken is dus noodzaak en zelfs dan kan je niet altijd voorkomen dat een flesje of hele batch mislukt. De brouwer heeft toegezegd het rapport van de jury door te sturen. Helaas werkt hij niet meer bij de vriend die mij het flesje bezorgde, dus het zal voor mij vooralsnog een raadsel blijven hoe het bier echt moet smaken.