#BBQ MOINK Ball Day

June 5, 2011 at 11:38 am

4 juni 2011 stond al een tijdje in mijn agenda: MOINK Ball day! Zoals onze grote voorganger en profeet Haniball ooit zei: “I love it when plans come together“. En zo is het, zo was het en zo zal het zijn. Ver van te voren de uitnodigingen verstuurd in de wetenschap dat het zaterdag 4 juni een mooie dag zou worden. Je bent een zondagskind of je bent het niet. 30 aanmeldingen en wanneer je dan rekening houdt met 400 gram per persoon kom je op 12 kg vlees. Gezien ik alleen MOINK Balls ging serveren betekend dat 12 kg rundergehakt. Uiteindelijk leverde dit 640 overheerlijke MOINK Balls op!

Gehaktkruiden

Recept gehakt:

 • 12kg gehakt
 • 600 gr geraspte parmezaanse kaas, geraspt
 • 12 eieren
 • 960 gr gekruid paneermeel
 • 380 gr fijngehakt knoflook
 • 72 gr zeezout
 • 72 gr versgemalen zwarte peper
 • 84 gr gedroogde oregano
 • 180 gr gedroogde peterselie
 • 1,2 ltr melk
 • 640 reepjes bacon

Dry rub

Recept rub:

 • 480 gr gedroogde bruine bastardsuiker
 • 280 gr paprikapoeder
 • 200 gr zeezout
 • 288 gr versgemalen peper
 • 192 gr knoflookpoeder
 • 192 gr uienpoeder
 • 96 gr cayennepoeder

Draaiteam

Bovenstaand recept heb ik uiteraard niet zelf verzonnen, het is het officiële NOSKOS recept MOINK BAll recept. Doe je iets anders, heb je eigenlijk geen MOINK Balls. En op MOINK Ball day is het natuurlijk belangrijk dat je de echte maakt. Te meer je dan kans maakt op een toevoeging op je CV: “Certified MOINK Baller“! Van het gehakt maak je balletjes ter grootte van een golfbal. Deze rol je door de dry rub. Omwikkelen met een reepje bacon en zie daar: een MOINK Ball van wedstrijdkwaliteit. De hoeveelheden in het recept zijn natuurlijk absurd, kijk voor een normale hoeveelheid balletjes (+/- 35 per kg gehakt) op de site van bbq-nl.com. Gelukkig had ik wat mensen bereid gevonden te helpen met draaien. 12 kg gehakt verwerken tot balletjes van circa 30 gram is monikkenwerk. Had één persoon dit gedaan was hij ongeveer 13 uur bezig geweest. De balletjes per 20 in een bakje gedaan en direct de vriezer in.
 

MOINK Ball day

Op de dag zelf alles in orde gemaakt voor het feestje. BBQ’s op tijd aan, tafels en banken gehuurd en een speelplek voor de kinderen gecreëerd. Iets na drieën arriveerde de eerste en tegen vijf uur was het volle bak ambiance. 520 MOINK Balls, 10 kratten bier, 7 flessen wijn en wat fris later vertrok de laatste rond half twaalf. Moe, voldaan en dronken lag ik op tijd in mijn nest.

 

MOINK Ball Galore!

MOINK Balls moeten ongeveer 2 uur garen bij een temperatuur van 120 graden. Als je bv. 20 balletjes maakt is dat goed te doen. Als je er meer dan 500 maakt is dat wat lastiger. Gelukkig bleef de offset smoker goed op temperatuur. De bakjes direct uit de vriezer op de BBQ. Met wat gegoochel heb ik in batches van +/- 80 balletjes 5 x de tafels kunnen voorzien van bakjes MOINK Balls. De rest is onverlet de kliko in gekieperd omdat men tot aan de huig vol zat. Gelukkig heb ik nog wat bakjes in de vriezer staan, alhoewel ik op het moment geen MOINK Ball meer kan zien.