#BIER Het Nederlandse (online) bierwereldje: Blogs

May 25, 2011 at 11:49 am

Ik drink bier én ik ben veel online. 2 eigenschappen die ik graag zou combineren. Jammer genoeg ben je 2 biertjes later wel door het onafhankelijke Nederlandstalige digitale bierlandschap heen. Er valt weinig te doen op het internet voor wat betreft bier. Met drie weblogs en wat lobbyclubjes heb je het wel gehad.

Als ik ‘s avonds met een lekker bier achter de laptop kruip ga ik eerst even langs het weblog bestetotnutoe.nl. Als je hier namelijk een stuk mist lees je het nooit meer. Dat is zonde want al hun stukjes zijn de moeite waard. Interessant, grappig en met een eigen mening. De navigatie beperkt zich tot “Next Page” en na 2 pagina’s heb je het wel gezien. Ik zit namelijk niet te lezen, ik zit “wat te surfen met een biertje ernaast”. Ze gebruiken wordpress (weblog software). WordPress heeft 1000 en 1 mogelijkheden tot het ontsluiten van die mooie oude stukken tekst. En wist iemand dat ze ook proeverijen organiseren? Het is het eerste linkje wat je tegenkomt op de site. Ik drukte er pas geleden per ongeluk op. Leuk initiatief maar via de huidige site zal het niet storm lopen.

Voor het snelle nieuws ga ik langs bier.blog.nl van Fiona de Lange. Een vrouw! Wel eentje met een goed netwerk binnen het Nederlandse brouwerswereldje. Daarnaast is ze met -tig dingen tegelijkertijd bezig. Nu zijn vrouwen daar goed in, maar het gaat op haar website soms ten koste van de kwaliteit. Slordige foutjes en te gehaast opgeschreven meningen. Meningen zijn goed. Vooral als ze wat hard aangezet worden en uitmonden in een discussie. Een weblog is een uitermate geschikt platform voor discussies. Jammer genoeg zijn de meningen van Fiona vaak niet de moeite waard om een discussie over te beginnen, tenzij je zelf een advies-, coaching-, marketing-, paarse-broeken-bedrijf hebt. Neemt niet weg dat ik een trouwe bezoeker ben van haar website, gezien zij als enige het Nederlandse biernieuws een eigen draai geeft. Al de rest kopieert de RSS feed van Google Nieuws.

Door het summiere onderzoekje (“zoveel valt er namelijk niet te onderzoeken”) kwam ik op een derde weblog terecht: “Bier & Trein“. Gelukkig meer nieuws over bier dan over treinen. Treinen en met name die van de NS zorgen eerder voor een ongemakkelijk gevoel dan trek in een biertje. Voor een lekker biertje hoef je op de meeste stations ook al niet te zijn. Bier & Trein heeft een droge layout en vertoont veel droge tekst. Daar moet je zin in hebben. Ik kreeg er niet eens dorst van en dat is toch wel een uitgangspunt voor een website over bier. Het gaat vooral over bierfestivals. Niet altijd leuk om te lezen want te uitgebreid en ik kom niet zo vaak op bierfestivals. Mijn agenda en de lijst met bierfestivals zijn geen vrienden. Over het KBC festival, het collectief voor kleine brouwerijen en daarmee de interessantste lobbyclub van Nederland, schrijft hij kort samengevat dat er bier was. Dat het daarmee een gezellig festival is kan ik zelf ook wel verzinnen.

Een vreemde eend in de bijt is Bier TV. Onlangs is Bier TV gedegradeerd tot het tweede plan. De homepage van de website is geheel gewijd aan hun biernavigatie applicatie. Via die app (Online, iPhone en Android) kan je voor zover bekend bij de applicatie het café vinden waar ze jouw lievelingsbier schenken. Ik heb geen lievelingsbier en als ik naar een vreemde stad ga zoek ik vooraf op waar ik een uitgebreid assortiment aan potentiële lievelingsbieren kan vinden. Ik behoor dus niet tot de doelgroep. Ik ben daarentegen wel vaste kijker van Bier TV. Ze drinken voor de camera één of meerdere bieren en vertellen wat ze er van vinden. Dat je dit nadien niet meer kan teruglezen op de website in een handig overzicht is een gemiste kans. Ook hier is de website geen toonbeeld van “usabillity”. Ik heb begrepen dat ze zich onlangs hebben ingeschreven bij de KVK. Wellicht om de inkomsten van de BierNavigatie app op een juiste manier te verwerken? Ik beheer voor een café in Breda het online gebeuren (website, facebook, twitter) maar zie nog geen reden waarom ik budget zou moeten vragen voor een vermelding in de applicatie. Als ik op de website het kaartje versleep naar Breda zie ik niets. Terwijl het café wel een vermelding heeft. Als ik in het “vindvak” -wie verzint die term?- een bier of de naam van het café intyp zie ik nog steeds niets. Dat werkt op de Tom Tom met software uit begin 2000 beter. Maar goed, het is makkelijker kritiek te geven dan een dergelijke applicatie te ontwikkelen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer websites gerelateerd aan bier. Denk aan de lobbyclubs (KBC, Pint, ABT, Kennisinstituut Bier en CBK), de websites van de kleine en grote brouwerijen en websites voor en door hobbybrouwers. Hierover later meer. In dit artikel beperk ik mij tot actieve websites die iets vinden over bier. Drie van de vier hebben een commercieel belang. Bestetotnutoe met hun bierproeverij. Biernavigatie met de applicatie en Fiona’s bier.blog.nl met haar PR & Communicatie-bedrijf. De vierde, Bier & Trein, is voor mij de minst interessantste gezien dit vooral over bierfestivals gaat en niet zo zeer over zijn kijk op het bier(nieuws). Ik moet helaas concluderen dat het karig gesteld is met het Nederlandstalige online bierlandschap. Een slechte website met goede inhoud. Een kant-en-klaar blog met gelukkig eigen -af en toe oppervlakkig en kort door de bocht- duiding van het biernieuws. Een applicatie in ontwikkeling met ergens achteraf geinige afleveringen BierTV. Als je deze drie bronnen een plek zou geven op één goed verzorgde website heb je een winnaar te pakken. Als achter die website een onafhankelijke vereniging van biergenieters zou schuilgaan ben je snel klaar. Was Pint niet bezig met een nieuwe website?

Mocht ik Nederlandstalige websites met een mening over bier niet hebben behandeld? Eigen schuld dikke bult. Als je niet te vinden bent doordat je op pagina 17 van Google staat na 165 linkjes naar niet actieve websites die zijdelings gerelateerd zijn aan bier doe je iets verkeerd.