#BBQ Fattie (gekruide gehaktrol)

May 22, 2011 at 12:06 pm

Fattie indirect grillen

Ik had gisteren een fittie met een fattie. Een fattie is een gehaktrol van gekruid gehakt. Al dan niet gevuld met ‘t een of ander. De gehaktrol kan je opleuken met een dry rub en eventueel gevlochten spek. Normaliter gebruik je varkensgehakt. Dat las ik in het recept van bbq-nl.com met een pond rundergehakt in mijn handen. Gewoon doen alsof je neus bloedt. Daarnaast had ik ook niet alle kruiden en supplementen om dat recept precies te volgen.

 

Gehakt:
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel chilipoeder
– 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
– 1/4 theelepel gedroogde peterselie
– 1/4 theelepel gedroogde tijm

Het gehakt stevig in keukenfolie rollen tot een worst. Deze worst een paar uur in de koelkast laten opstijven. Hoe lang dit precies moet lees je nergens, mijn fattie heeft ongeveer 3 uur in de koelkast gelegen en was stevig genoeg. Als dry rub heb ik de basis BBQ rub van bbq-nl.com gebruikt, dezelfde rub als je ook gebruikt bij MOINK Balls. Met het beetje spek dat ik nog had een gedeelte van de fattie ingevlochten.

Pittige borrelsnack

Rond 18:45 was de BBQ op temperatuur. Op een zacht pitje (120 ~ 150 gr) met aan één kant een paar briquetten (“indirect grillen”). Bakje water onder het rooster en de fattie erop. Ik had al wat weber “hickory” rookhout in water laten weken dus dat af en toe toegevoegd. De kerntemperatuur van het gehakt moet iets boven de 70 graden komen en dat duurt wel even: low ‘n slow. Na ongeveer drie uur garen was de fattie 68 graden en heb ik de helft ingesmeerd met een standaard BBQ saus. Rond 22:30 tikte de vleesthermometer de 75 graden aan en heb ik de fattie eraf gehaald. Even laten rusten en in plakjes serveren met een sausje d’r bij.

 

Het gehakt was iets te droog, maar met saus is bijna alles op te lossen. Wat niet op te lossen was met saus: de pittige nasmaak. Daar moest toch echt bier aan te pas komen. Wellicht iets te veel chilipoeder gebruikt. Als bier dronk ik “Hop”. Dat was een geluk bij een ongelukje gezien dit stevige bittere bier prima overweg kan met een pittige chilismaak. Het bier en de fattie vullen elkaar niet aan. Qua foodpairing geen gelukkig huwelijk: het verhoudt zich als een brandhaard (chilipeper) tot de brandweer (“Hop”).