#BIER Ramsesbier.nl Hop!

May 21, 2011 at 8:32 pm

Een maandje geleden heb ik bij Ramses van ramsesbier.nl in Wagenberg 2 doosjes bier gehaald. Een doos verschillende bieren en één doos met het bier “Hop”. Hop is naast mout, gist en water een hoofdingrediënt van bier. Het maakt bier lang houdbaar. Briljante plant, dat hop. Daarnaast draagt het bij aan de smaak en het aroma van het bier. Dat is mooi meegenomen. Beste kwaliteit van dit plantje wat mij betreft, op dit moment, is dat hop zorgt voor de bitterheid van het bier. En, op dit moment, houd ik nogal van bitter bier.

Hop! Hop! Hop!

Een bier dat de naam “Hop” draagt zal dus wel iets met veel hop te maken hebben. En dat klopt. Bij het maischen is hop meegekookt en nadien is het bier nog gedrooghopt. Drie verschillende soorten hop zorgen voor een hoppig karakter door heel de bierervaring. Geur, smaak en afdronk. En bitter! Tijdens het bierfestival in Groningen had Ramses een leukigheid: het getapte bier liep nog eens extra door hop. Helaas was ik een week te vroeg de weg kwijt in Groningen dus dit alleen maar van horen en zien. Niet van proeven.

Bij het ophalen van het bier een leuk gesprek gehad met Ramses. Hij wil groter. En wat mij betreft verdient hij een eigen plek op de Nederlandse biermarkt daar zijn bieren zeker geen eenheidsworsten zijn. Dus mocht je een slijterij hebben, werk je bij een bierdistributeur of wil je Ramses’ bieren van de tap: Neem gerust contact op met hem!

Voordeel van bieren afhalen bij de brouwer zelve is dat je soms nog iets leuks meekrijgt. Zo ook nu. Naast de 24 flesjes “Hop” heb ik 2 proefbrouwsels van een nieuwe batch “Hop” meegekregen. Je proeft hoe het bier evolueert naar het eindresultaat. Een bitter bier in balans. De jonge bieren zijn een stuk onstuimiger bij het inschenken. Het aroma is zuriger dan een normaal flesje “Hop” en vervliegt snel. Tussen de 2 proefbrouwsels merk je vooral het verschil in balans. De ene is springerig, de tweede is wat rustiger. Er is tussen de 2 proefbrouwsels geëxperimenteerd met de verhouding daar de ene merkbaar moutiger is.

Het eindresultaat, het reguliere flesje “Hop”, vind ik erg lekker. Hoog in de bitterheid en toch mooi in balans. Vanaf de eerste slok tot aan de ietwat droge afdronk is de hop lekker aanwezig. De rest van het smaakpalet is afdoende toegerust om het evenwicht te bewaren. Hoppige bieren zijn in. Je wordt doodgegooid met veelvuldig gehopte bieren. Dry hopping is een hype. De Imperial Pale Ale’s (IPA) tot aan de tripel IPA’s zijn niet aan te slepen. “Hop” neemt tussen dit hoppige geweld een eigen plek in.

Degustatie van Hop op tiest.nl