#BBQ Varkenshaas gevuld met brie in een jasje van spek.

May 21, 2011 at 1:37 pm

Voorbereiding

Ik wil graag “goed” BBQ-en. Leuke gerechten maken, de show stelen met een goed stuk vlees. Mijn voorbereiding is dan ook altijd minutieus, de recepten op de gram af nauwkeurig. Tot het moment zelf is het allemaal nét echt. Echter, zodra ik kan beginnen kan het me niet snel genoeg gaan en voert de losse hand boventoon. De ingrediënten voor het ene gerecht verdwijnen met een natte vinger in de saus van een ander gerecht. Gelukkig kan je blijkbaar niet veel fout doen met recepten want het smaakt altijd goed. Maar goed is niet altijd genoeg! Het moet uitstekend smaken. Het moet een smaken als een blijvende herinnering.

BBQ Verjaardag 2010

Het is mij één keer gelukt mijn stempel te drukken op de BBQ gewoonten van mijn omgeving. Zo heeft de introductie van MOINK Balls zijn sporen nagelaten en werd het een instant klassieker binnen de vriendengroep. Op 4 juni mag ik zelf weer aan de slag met deze overheerlijke balletjes. Dan is het MOINK Ball day en geef ik een MOINK Ball party voor +/- 30 genodigden. Die introductie vond plaats tijdens mijn verjaardagsfeestje op 23 juni 2010. Hele zalmforellen, een complete lamsrug en een met wodka gemarineerde meloen konden niet voorkomen dat de MOINK Balls de show stalen.

't Duurt een klein uurtje.

Gisteren wilde ik dus “goed” BBQ-en. Mijn vriendin daarentegen had meer zin in een gewoon gerechtje. Na wat polderen is het een gewoon “goed” gerechtje geworden van de BBQ: Met brie gevulde varkenshaas, omwikkeld met spek. Normaal moet je dit nog wat kruiden met peper en zout maar door mijn chaotisch handelen heb ik dat compleet vergeten. De brie wel wat besprenkeld met honing. Op de indirecte methode laten garen tot een kerntemperatuur van 65 graden. Mocht je vriendin tijdelijk geen rood of rosé vlees mogen eten dan kan je garen tot 75 graden. Nadien even laten rusten. Als bijgerecht had ik er BBQ krieltjes bij gehaald (kant-en-klaar van grote vriend Appie) welke gedurende de hele tijd op een braadschaaltje de varkenshaasjes gezelschap gehouden hebben. Kleine salade erbij en klaar is kees. Tip: Gebruik gewoon wél satehprikkertjes om het spek vast te zetten. Dit had ik niet gedaan zodat de varkenshaas een verbrandde roodharige leek waar de vellen er losjes bijhangen.

Planking

Bij een lekker gerecht hoort een lekker bier. En ik houd van lekker bier. Nu had ik nadien nog een visafspraak en iemand moet dan de BOB zijn. Vaak kan ik die dans ontspringen maar af en toe ben je -terecht- aan de beurt. Geen bier bij deze BBQ. Voor wat betreft het vissen, ik had beter bier kunnen gaan drinken. Met drie hengels bij een vriend in de tuin op een klein wiel (een ingesloten watertje) in Hoge Zwaluwe vingen we alleen bot. Ach, rondom een vuurkorf aan het water is het goed toeven. Uit alle onzin kwam zelfs een opdracht voort voor deze zaterdag: “Planking”.